Getuigenissen van enkele gokverslaafden

Anna, 40 jaar - Gent

Sommige mensen kunnen nu en dan een beetje gokken zonder in de problemen te komen. Ik niet. Ik was vanaf de eerste keer verslaafd, denk ik. Ik had heel weinig contact met familie, weinig sociaal contact in het algemeen. Door eigen zorgen, ook door eenzaamheid, was gokken voor mij extra verleidelijk én dus gevaarlijk. Omdat ik tijdens het gokken mijn zorgen ‘heel even’ kon vergeten, me ‘even’ minder eenzaam voelde, zocht ik het wedkantoor meer en meer op. Soms zat ik er 14 uur aan 1 stuk. Ik dacht verkeerd dat ik door te gokken geld kon verdienen en mijn leven zo zou verbeteren.

Loïc, 29 jaar, Waals-Brabant

Ik ben gek op sport, vooral op voetbal. Dat is mijn ding, ik speel zelf ook op provinciaal niveau. Ik ben begonnen met wedden rond mijn 16-17jaar, denk ik. Jarenlang speelde ik wekelijks. Ik weet zelfs niet meer hoe lang. Ik speelde alleen voor kleine bedragen, in de krantenwinkel. Ik betaalde cash, zo wist ik hoeveel ik exact uitgaf.

Benjamin, 34 jaar - Sambreville

Ik heb altijd al een passie gehad voor sport, en vooral voor voetbal. Toen ik de online weddenschappen ontdekte, merkte ik dat het me extra spanning en adrenaline gaf. Wat ik in het begin vooral heel leuk vond, was de opwinding van het nieuwe en de kick van het wedden.

Kevin, 24 jaar - Jette

Spelletjes hebben mij altijd geboeid. Toen ik een kind was, ging ik vaak naar lunaparken en speelde met de bulldozerkes. Voor mijn was dat echt geweldig. Die lichtjes en het geld dat in de bakken viel. Ik ben voor het eerst in aanraking gekomen met weddenschappen toen ik 16j was. Ik begon met kleine bedragen te gokken. Daarna werden het grotere bedragen en een obsessie bijna voor mij. Omdat ik ook niet zo goed presteerde op school, was dat voor mij een uitlaatklep want eindelijk ik was eens goed in iets. Ik was een winnaar, of ik dacht tenminste dat ik een winnaar was.

Hoe kun je merken dat een speler in moeilijkheden komt?

De volgende aanwijzingen kunnen wijzen op gokproblemen:

 • veel stress, onrustigheid, depressie, slapeloosheid;
 • gokproblemen kunnen op somatische wijze ook fysiek zichtbaar worden: maagklachten, alcoholisme,
 • drugsverslaving, zelfmoordneigingen;
 • achterstand op school of werk, onverklaarde langdurige periodes van afwezigheid;
 • verminderde prestaties op school of op het werk;
 • desinteresse voor lessen of andere bezigheden;
 • geldproblemen;
 • de betrekkingen met de omgeving en de familie staan vaak onder druk;
 • zichzelf voorhouden dat men wint;
 • agressiviteit;
 • isolatie.

Ben je het beu om te verliezen?

BEL SOS SPELEN: O800/35.777

Spelers en hun entourage kunnen 24/7 anoniem terecht op het gratis nummer van SOS SPELEN (0800/35.777).

VRAAG EEN SPEELVERBOD AAN

Vul het formulier in op de website van de Kansspelcommissie